año 2018

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

La Xarxa de Penèlope 2018

Dones de diferents orígens, autòctones i migrades, de diferents edats, s’han trobat en vuit tallers per treballar la interculturalitat; a través de diferents eines pròpies de l’art teràpia i el moviment s’han experimentat formes de comunicació verbal i no-verbal, per desestabilitzar jerarquies i reconèixer-se en les diferències.

S’han realitzat 12 tallers d’interculturalitat a través de l’expressió corporal i artística que s’han realitzat en paral·lel amb diferents grups de dones. Un grup de 12 dones al Centre Pou de la Figuera i un altre grup al Centro Cívic El Sortidor, amb un grup obert (entre 8 i 15 dones) que cada vegada integrava a algunes noves dones.

En els tallers s’ha treballat amb diferents eines pròpies de l’art teràpia i el moviment (teatre, massatge, moviment, dibuix, escultura, paraula, escriptura, etc.) per fomentar l’empatia; el reconeixement mutu; abordar la diversitat cultural com a riquesa; la cohesió social al barri i a la ciutat; reconèixer-se en les necessitats, desitjos, reptes, assoliments i dificultats, etc., de dones de diferents orígens i recorreguts vitals. Com a tancament del projecte el grup del Surtidor ha exposat un tapis a l’entrada del centre cívic.

VALORACIÓN

Dones de diferents orígens, autòctones i migrades, de diferents edats, procedència i cultures s’han trobat en 24 sessions en format tallers per treballar la interculturalitat; a través de diferents eines pròpies de l’art teràpia i el moviment s’han experimentat formes de comunicació verbal i no-verbal, per desestabilitzar jerarquies entre dones, reconèixer-se en les diferències i enfortí vincles de solidaritat, sororitat i reconeixement mutu entre dones.

Els grups han evolucionat de manera diferent i les facilitadores a l’escolta del grup han fet propostes diverses sempre a través de l’expressió corporal i el llenguatge artístic.

El grup de Sants-Montjuïc anomenat CAMINANTES ha trobat com llenguatge comú cosir una tapis col·lectivament amb les singularitats de cadascuna així com la visió del barri. Durant el mes de desembre els veïns i veïnes del barri de poble-sec han pogut veure el resultat “visible” d’aquest procés.

El grup del Pou de la Figuera, ha treballat sobretot amb el moviment i el contacte com a eines per a crear vincles i suport mutu. Les dones han compartit les seves vivències, necessitats i desitjos, trobant escolta i empatia en les altres dones, més enllà de la diferència cultural i de l’edat i les circumstàncies vitals. A través del cos, el joc i la comunicació amb el grup, han pogut deixar anar tensions, donar-se suport i cuidar-se entre totes d’una manera tendra, lúdica i creativa.

Anuncios